Απαξίωση του πολιτικού συστήματος | ΕΝΩΣΙΣ Ιανουαρίου

στις

Old-tree

Αγαπητοί φίλοι, εγκαινιάζουμε τη στήλη κάνοντας αναφορά σε ένα μείζον θέμα το οποίο αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Αναφερόμαστε στην καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, κάτι το οποίο διαφαίνεται μέσα από τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Στις Ευρωεκλογές του 2014 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονταν στους 606.919, από τους οποίους ψήφισαν μόνο οι 266.891 (43.97%). Εδώ μιλάμε για ένα ποσοστό αποχής της τάξης του 56.03%! Πρόσφατα, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δήμαρχου Πάφου (αφού ο «παλιός» πιάστηκε στα πράσα), στο σύνολο 18.023 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, παρουσιάστηκε αποχή της τάξης του 46.60%.

Ο κόσμος πλέον, και μετά τα συνεχόμενα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (βλέπε Δρομολαξιά, ΤΕΠΑΚ, Γιωρκάτζη, Βέργας κτλ.), έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς αλλά και προς το ίδιο το σύστημα. Η σαπίλα του συστήματος και η διαφθορά ξεκινούν να βγαίνουν προς τα έξω, με τον κόσμο να μην ξέρει πώς να αντιδράσει, με την πλειοψηφία να μένει απαθής. Οι καλοπερασάκηδες πολιτικοί, με τους παχυλούς μισθούς και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, παρελαύνουν στις τηλεοράσεις σκορπώντας ψεύδη και υποσχέσεις τις οποίες δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ποτέ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κόσμος ζητά λύσεις από την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά λύσεις δεν βλέπει, ενώ η Τουρκία απειλεί καθημερινά με το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Η αποστασιοποίηση του κόσμου από τα καθημερινά πολιτικά δρώμενα του τόπου ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα η χώρα να αφήνεται στα χέρια ανίκανων και αναξιόπιστων πολιτικών που εκτελούν αθόρυβα και μεθοδευμένα το έργο τους.

Η τήρηση αποχής σε εκλογικές διαδικασίες είναι κάτι που η στήλη δεν επικροτεί αλλά ούτε και καταδικάζει, αφού το κάθε άτομο σκέφτεται διαφορετικά και είναι καθαρά προσωπική απόφαση του καθενός εάν θα μπει στον κόπο να ψηφίσει ή όχι. Απέχοντας κάποιος από μία εκλογική διαδικασία μπορεί να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη αντίστασης ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο του τόπου. Αυτό που πρέπει όμως να μελετηθεί από τους αρμόδιους είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος απαξιώνει το σύστημα και ταυτοχρόνως να βρεθούν άμεσα λύσεις ούτως ώστε ο κόσμος να ξαναρχίσει να ενδιαφέρεται για τα κοινά. Συμφέρει, όμως, στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου να ξυπνήσει ο κόσμος από τον λήθαργο ή κάποιοι βολεύονται με αυτήν την κατάσταση; Αφού βλέπουν την απογοήτευση και την απαρέσκεια του κόσμου, γιατί δεν προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα; Δυστυχώς, η στήλη καταλήγει στο ότι τα πολιτικά κόμματα χειραγωγούν και καθοδηγούν με μαεστρία τους ψηφοφόρους τους στην κάλπη, χωρίς αυτοί να γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους οι οποίοι τους ωθούν να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα κόμματα. Τα «μεγάλα» κόμματα δεν χρειάζονται τις ψήφους των «ξένων», εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου με μεγάλα λόγια και προεκλογικές δεσμεύσεις προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κερδίσουν την ψήφο του λαού.

Καταλήγοντας, η απαξίωση του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα ύψη και ταυτοχρόνως φαίνεται πως η ηγεσία του τόπου αδυνατεί (ή δεν θέλει) να βρει λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλούμε τον λαό σε εγρήγορση, αφού η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή στο θέμα του Κυπριακού αλλά και της οικονομίας, ούτως ώστε να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια ανάξιων πολιτικών που θα θέλουν να εκτελέσουν ανενόχλητοι το έργο τους.

 Φοίβος Νικολαΐδης

Στήλη: Βίος και πολιτεία

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s