Τα σύνδρομά σας βλάπτουν το μέλλον μας | ΕΝΩΣΙΣ Φεβρουαρίου

στις

11004075_10153099206394491_1646481240_n

15 Φεβρουαρίου 2015 – Λευκωσία. Στο νοτιότερο άκρο του Ελληνισμού μία προσπάθεια για καταδίκη της λιτότητας και υποστήριξη προς την ελλαδική κυβέρνηση λαμβάνει χώρα έξω από το «Σπίτι της Ευρώπης». Μέσα στα πανό και τα μπλοκ (γιατί, δυστυχώς, στη Λευκωσία δεν ακολουθήθηκε η οδηγία που δόθηκε σε όλες τις ελληνικές πόλεις: όχι σε κομματικά διακριτικά) ξεχωρίζει ένα. Μια χούφτα νέοι, κρατώντας ελληνικές σημαίες (όπως στις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις) ανοίγουν ένα πανό με το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα «Ελλάδα – Κύπρος ένας λαός, ενάντια στις κατοχές, αγώνας κοινός». Στο ίδιο μπλοκ ένα πλακάτ «Κάτω ο φασισμός του μνημονίου» και η γνωστική ασυμφωνία σε μια μερίδα του ψαγμένου «κοινού» να φουντώνει. Μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα, σε συνάρτηση με το έντονο σύνδρομο κομπλεξισμού που διακατέχει τον Κύπριο, μία κυρία δεν κρατιέται, πλησιάζει την ομάδα και βρίσκει το πιο νεαρό και ξεμοναχιασμένο μέλος και του ψιθυρίζει: «Μα δεν κατάλαβες ότι νίκησε η Αριστερά;»

11020284_10153099214929491_1299135323_n

15 Φεβρουαρίου 2015 – Dam Square Άμστερνταμ. Στη χώρα του Ντάισελμπλουμ και του κυριότερου συμμάχου της Γερμανίας εκατοντάδες κόσμου μαζεύεται στην κεντρική πλατεία Dam Square, με στόχο την υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα της Ελλάδας κατά της λιτότητας. Μέσα σε κοντάρια με σημαίες διαφόρων κινημάτων, η γαλανόλευκη έχει την τιμητική της. Κόσμος με μπλουζάκια, ακόμη και κασκόλ, με την αναγραφή «Griekenland» παρελαύνει, ενώ μετά τις ομιλίες και την εκδήλωση αλληλεγγύης, το συρτάκι που στήνεται υπογραμμίζει το ελληνικό χρώμα στη διαδήλωση, δίνοντας ακόμη έναν πιο ηχηρό τόνο στο σύνθημα «We are all Greeks».

Η σύγκριση δεν είναι τυχαία. Παρουσιάζει μια ξεκάθαρη πραγματικότητα. Πως, δυστυχώς, οι αγκυλώσεις και η έλλειψη λογικής ακόμη είναι γερά σφηνωμένη στα κεφάλια του Έλληνα. Που αντί να αγωνιζόμαστε για έναν κοινό στόχο, μετατρέπουμε την κάθε διαμαρτυρία σε group therapy για ικανοποίηση του εγωισμού μας. Μα δεν καταλαβαίνεις πως οι αγκυλώσεις που κουβαλάς είναι αυτές που μας κατατρέχουν σαν έθνος από την ύπαρξή μας; Δεν καταλαβαίνεις πως η σημαία ενός λαού που αγωνίζεται, και πόσο μάλλον μία σημαία που έχει συνυφανθεί με αγώνες και επανάσταση, δεν μπορεί να είναι παρά το ιερότερο σύμβολο αγώνα; Και δεν μπορείς να καταλάβεις πως κανένας κοινωνικός αγώνας δεν μπορεί να μην είναι εθνικός; Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μεμονωμένο. Και ίσως δεν αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου που στάθηκε δίπλα ο ένας στον άλλον και ένωσε τη φωνή του με αυτήν των υπόλοιπων Ελλήνων ανά το παγκόσμιο, ευχόμενος και προσμένοντας την ανάσταση. Την επόμενη φορά, ας στηθεί και ένα τεράστιο πανό που να μας θυμίζει πως τα σύνδρομα και ο κομπλεξισμός βλάπτουν σοβαρά το μέλλον μας!

Γιώργος Γεωργίου

 

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s