Πάσχα των Ελλήνων | ΕΝΩΣΙΣ Μαρτίου

στις

Πασχα-παπαρούνες

Βρωμά ο τόπος όταν κανείς στέκεται στα απόβλητα και τα αναμοχλεύει διαρκώς. Αντ’ αυτού, σκορπά ευωδία να περιδιαβαίνουμε και να ανακινούμε πού και πού τα άνθη της Πίστεως και της Πατρίδος, τους Αγίους και τους Ήρωές μας. Τότε, απολαμβάνουμε το άρωμα της θυσίας τους και ψάχνουμε να το κλείσουμε στο δοχείο της συνείδησής μας, για να επιστάζουμε κάποτε στην ταυτότητά μας και να φρεσκαριζόμαστε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Η εκπνοή του Μάρτη μάς άφησε την πνοή του ’21 να αντιλαλεί στ’ αυτιά μας εμβατήρια και τσάμικα τραγούδια. Κι ο Απρίλης μάς υποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα του με πατριωτικούς ρυθμούς. Οι δύο αυτές εθνικές επέτειοι μας αναβαπτίζουν σε ιδανικά αγνοημένα και μας υπενθυμίζουν το χρέος. Ποιο χρέος; «Προς την Πατρίδα», θα υποψιαστούμε εύκολα. Μα τούτη κατήντησε να είναι μια ξύλινη, απολιθωμένη απάντηση και, ως εκ τούτου, ούτε γίνεται κατανοητή από τους νεωτέρους ούτε συγκινεί πια τους μεγαλυτέρους.

Ονόματα σπουδαία ακούσαμε τις μέρες που πέρασαν. Ονόματα ανθρώπων που μόνο η ενθύμησή τους προκαλεί ρίγη συγκίνησης στον καθένα οραματιστή της Ελευθερίας, λες και εκρήγνυνται εθνεγερτικές ορμόνες ενδομύχως. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Μαντώ Μαυρογένους, Διάκος Αθανάσιος, Στρατηγός Διγενής, Γρηγόρης, Βαγορής, Γιωργάλλας, Πατάτσος κτλ. Αν αναλογιστούμε δε και καμιά μάχη όπου συμμετείχαν, τότε επαίρεται η εθνική υπερηφάνεια από δόξαν εις δόξαν.

Όμως ποιο είναι τούτο το χρέος; Σε πολεμική σύρραξη είναι άλλο. Εν καιρώ ειρήνης είναι διττό· πρώτα να κρατιούμαστε οι ίδιοι σε εγρήγορση και έπειτα να σκουντάμε τους νυσταγμένους ή ναρκωμένους συμπατριώτες μας.

Δεν είμαστε εμείς σωτήρες αυτοφώτως πεφωτισμένοι. Μα με τόσες θυσίες Αγίων και Ηρώων, φωτιζόμαστε κι εμείς. Αν δεν είμαστε μπάζα, απλώς άχθη αρούρης, τότε μπορούμε να αφήνουμε τη λάμψη των θεοφόρων και εθνοφόρων ανθρώπων να περνά. Αν οι ίδιοι δεν σκορπούμε το μαύρο σκότος του εαυτού μας, αλλά έχουμε κάτι αξιολογότερο να προσφέρουμε, τότε είμαστε κι εμείς δυνάμει φωτοφόροι, ετερόφωτοι διαβιβαστές των θεοφόρων και εθνοφόρων διαλαμψάντων αστέρων της Ρωμιοσύνης.

Ζούμε το Πάσχα. Με όλες τις έννοιες. Πόσα πάθη έχει είς έκαστος! Η καθημερινότητά μας έγινε μια συνεχιζόμενη Μεγάλη Πέμπτη. Κάθε τόπος όπου βρισκόμαστε, καταντά Γολγοθάς. Όποιος μας προσεγγίζει φιλικά, αποδεικνύεται είτε δικαστής μας Καϊάφας είτε προδότης μας Ιούδας. Ό,τι είδηση κι αν ακούσουμε, μας φαίνεται όξος και χολή. Αλλά, μέσα σ’ όλα τούτα, ζούμε το Πάσχα!

Πλησιάζει η Ανάσταση! Πλησιάζει η Ανάσταση. Πλησιάζει η Ανάσταση; Αν γίνουμε ποτέ λαμπάδες που θα λιώνουμε για τους άλλους, θα ζήσουμε Ανάσταση. Αν γίνουμε ποτέ λαμπάδες παμφαείς που θα φέρουμε φως και θα διασκεδάζουμε το σκότος, τότε θα ζήσουμε Ανάσταση. Όταν γίνουμε γνήσιοι άνθρωποι, σαν τις γνήσιες λαμπάδες της Λαμπρής, τότε θα σκορπίσουμε γεύσεις και αρώματα υπερκόσμια, σαν κι αυτά που τόλμησαν να σκορπίσουν οι αγνοί αγωνιστές τούτου του τόπου, οι Άγιοι κι οι Ήρωες.

Έτσι θα μπορέσουμε ν’ ανάψουμε και τη λαμπάδα του δίπλα. Έτσι θα μπορέσουμε να φωτίσουμε λίγο ακόμα το μαύρο χάλι που μας τύλιξε. Έτσι θα μπορέσουμε να κάψουμε τους Ιούδες μας και να θανατώσουμε ό,τι μας σκοτώνει. Θανάτω θάνατον πατήσαντες. Αρκεί να μείνουμε ή να γίνουμε γνήσιοι και όχι δήθεν. Να λιώνουμε για θυσία. Να φωτίζουμε τριγύρω το Φως.

Φέτος, ας μη γιορτάσουμε. Ας μην είναι ευχή μας το χιλιοειπωμένο και ανούσιο «Καλές Γιορτές». Φέτος, ας αλλάξουμε κάτι. Ας αλλάξουμε σύγκορμοι. Φέτος, ας ζήσουμε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

 

Λουλούδια πα στο μνήμα μου να σπείρεις θέλεις, τώρα
που των ιδεών το άνθισμα θάφτηκε μέσ’ το χώμα;
Σπείρε τα.
Πιο δυνατά θα πεταχτούν και πι’ όμορφα θα λάμπουν…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

Πάσχος Φιλοθέου

ΖυγίΖΩΝΤΑΣ τους χαρακτήρες

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s