Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος | ΕΝΩΣΙΣ Μαΐου

στις

29_1716_TSIRPAS2904_thumb

Στις 29 Απριλίου, ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι. Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, φαίνεται ότι στις συνομιλίες κυριάρχησε η συζήτηση για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της ναυτιλίας. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση αναφορές στις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα στον εμφύλιο στη Λιβύη, καθώς και στην παρούσα κατάσταση σε Συρία και Ιράκ.

Αυτό που φαίνεται να απουσίαζε από τις συνομιλίες, πέραν από τις δεσμεύσεις για κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ήταν η γενικότερη πτυχή της αμυντικής συνεργασίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό απειλή από την ίδρυσή της, πάσχει σοβαρότατα από έλλειψη διεθνών αμυντικών συμμαχιών. Η τριμερής, εάν συνεχίσει να είναι επιτυχής, θα μπορούσε να μετατραπεί σε τετραμερή, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός αμυντικού δόγματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη χώρα η οποία φαίνεται να έχει παρόμοια συμφέροντα και θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία είναι το Ισραήλ. Η Αίγυπτος, άλλωστε, συνεργάζεται πολύ στενά με το Ισραήλ εδώ και χρόνια, στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν τις ισλαμιστικές εξεγέρσεις στα σύνορα μεταξύ τους, στις περιοχές του Σινά και της Γάζας.

Το ενδεχόμενο αυτό ίσως να ξενίζει πολλούς από μας, λόγω της αλληλεγγύης που αισθανόμαστε ως Έλληνες της Κύπρου απέναντι στον παλαιστινιακό αγώνα για επιβίωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντως, δεν αναμένεται μια τέτοια εξέλιξη στο εγγύς μέλλον. Με την επανεκλογή του Βενιαμίν Νετανιάχου ως ηγέτη ενός κυβερνητικού συνασπισμού ολοένα και πιο δεξιού, συντηρητικού, εθνικιστικού και επεκτατικού, θα σταθεί αδύνατον να οικοδομηθεί επί του παρόντος μια υγιής συνεργασία με το Ισραήλ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, η αδιαλλαξία του Ισραήλ φαίνεται να έχει αποξενώσει ακόμα και την αμερικανική ηγεσία. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μπορεί να αλλάζουν, αλλά τα βασικά τους συμφέροντα πολύ δύσκολα μεταβάλλονται. Με άλλα λόγια, παρά τις πρόσφατες δημόσιες συγκρούσεις ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Ομπάμα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι τα συμφέροντα των δύο αυτών κρατών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, μπορούν να αποσυνδεθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Επιπρόσθετα, οι λάτρες του ισραηλινού κράτους καλά θα κάνουν να θυμούνται πως οι κατοχικές και εποικιστικές παράνομες δραστηριότητές του στην Παλαιστίνη δεν διαφέρουν καθόλου από τα συνεχιζόμενα τουρκικά εγκλήματα στα κατεχόμενα – αυτό δεν είναι κάτι που αξίζει τον θαυμασμό ή τον σεβασμό μας. Αν αναζητούμε διευρυμένη συνεργασία, ίσως θα ήταν πιο σκόπιμο να στρέψουμε την προσοχή μας αυτήν τη στιγμή στα διαβήματα που πραγματοποίησαν –ξεχωριστά μέχρι τώρα– Αναστασιάδης, Τσίπρας και Σίσι προς τη Ρωσία.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της τριμερούς σπεύδουν συχνά να διαβεβαιώσουν τα ΜΜΕ ότι η συνεργασία τους δεν φέρεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, προσπαθώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να μην προκαλέσουν τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Παρ’ όλ’ αυτά, σε άρθρο της, ημερομηνίας 5 Μαΐου, η τουρκική εφημερίδα Zaman ισχυρίζεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, με την τριμερή, «απομονώνουν την Τουρκία». Πράγματι, στα κοινά ανακοινωθέντα της τριμερούς, ασκείται συντονισμένη, δημόσια κριτική της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου και της μη συμμετοχής της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΣΙΣ.

Παρά τις όποιες ελλείψεις μπορεί να διακρίνει κανείς, η λειτουργία της τριμερούς κρίνεται ως μια θετική εξέλιξη. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία αξιολόγησε ορθώς την κατάσταση στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013, στηρίζοντας άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς την άνοδο του Σίσι στην εξουσία, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, καθώς και με τις ΗΠΑ. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εμπλέκεται ενεργά στα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας.

Μνημοσύνη

Η καθ’ ημάς Ανατολή

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s