Don’t ask me about my business… | ΕΝΩΣΙΣ Ιουλίου

στις

michael-corleone-men-style-fashion-hat-godfather-style_1

Μάικλ Κορλεόνε: You gonna kill all those guys?
Σόνι Κορλεόνε: Hey, Mickey, stay out of this, all right?

Αναμφίβολα, ο «Νονός», που αριστουργηματικά σκηνοθέτησε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα βασιζόμενος στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτσο, αποτελεί αν όχι την κορυφαία, μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία με λίγα λόγια καταπιάνεται με τη ζωή του Δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε, αρχηγού της φαμίλιας Κορλεόνε, με καταγωγή από τη Σικελία, και της υπόλοιπης οικογένειας. Αποτελείται από τρία μέρη.

Όχι, δεν θα αναλύσουμε την ταινία, είναι όμως πολλά τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν. Ένα από τα σημαντικότερα, κατά την άποψή μας, είναι αυτό που βγαίνει από τον χαρακτήρα του μικρότερου γιου του Κορλεόνε, Μάικλ. Ο Μάικλ Κορλεόνε είναι διαφορετικός από τους άλλους, τουλάχιστον στην αρχή. Κατατάχθηκε εθελοντικά στους πεζοναύτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αντίδραση της οικογένειάς του, και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του. Έχει μόλις αποστρατευτεί και σχεδιάζει να τελειώσει τις σπουδές του. Ονειρεύεται μια ομαλή και νόμιμη ζωή, παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του για πολιτική καριέρα. Πείθει κιόλας την Κέι Άνταμς, την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, πως δεν είναι σαν τους υπόλοιπους στη φαμίλια του.

Ο Μάικλ, αφού έχει ταξιδέψει για έναν χρόνο στη Σικελία μετά τη δολοφονία του αδερφού του Σόνι, επιστρέφει στην Αμερική και αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση, αφού ο Βίτο Κορλεόνε έχει εν μέρει αποσυρθεί. Υπόσχεται κιόλας στη σύντροφό του Κέι πως θα κάνει την οικογενειακή επιχείρηση νόμιμη. Μετά από διάφορες συναντήσεις, ο Μάικλ οργανώνει μία σειρά από δολοφονίες, πριν σκοτώσει και τον σύζυγο της αδερφής του Κόνι, τον Κάρλο Ρίτσι, ο οποίος ενεπλάκη στη δολοφονία του Σόνι.

Barzini is dead. So is Phillip Tattaglia. Moe Greene. Stracci. Cuneo.
Today I settled all family business so don’t tell me that you’re innocent.
Admit what you did.
(Μάικλ Κορλεόνε)

Θα διερωτάστε γιατί τα γράφουμε όλα αυτά. Αφ’ ενός γιατί ο «Νονός» είναι ένα μεγάλο σχολείο. Αφ’ ετέρου γιατί ο Μάικλ Κορλεόνε, παρ’ όλο που πολλοί τον κατηγορούν ότι παρασύρθηκε και εξελίχθηκε σε έναν στυγνό εγκληματία, πάλεψε με τη συνείδησή του και στο τέλος αποδέχτηκε την αλήθεια. Κάτι που δεν κάνουν διάφορες νεοσύστατες ομάδες στην Κύπρο. Λειτουργούν σαν τον Μάικλ στον γάμο της Κόνι. Συναντώνται και χασκογελούν με ανέκδοτα, ενώ γύρω τους υπογράφονται συμβόλαια για δολοφονίες και τακτοποιήσεις. Τουλάχιστον ο Μάικλ Κορλεόνε (ο αξεπέραστος Αλ Πατσίνο) αποδέχεται την αλήθεια και όχι τη μοίρα, για να προλάβουμε τις αντιδράσεις. Ο Μάικλ κατανοεί πως η οικογένεια είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και την προστατεύει, είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Εμφανίστηκαν, λοιπόν, πάλι κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) στο διαδίκτυο, που γράφουν τα εξής στο ιδρυτικό τους κείμενο: «…Ονομάσαμε την προσπάθειά μας Ομάδα Κύπρος-ΟΚ γιατί βλέπουμε την Κύπρο μας σαν μια Ομάδα. Μια Ομάδα που περιλαμβάνει όλους τους Πολίτες της ισότιμους και συμμέτοχους στον αγώνα για ένα μέλλον αντάξιο των προοπτικών που έχει η Πατρίδα μας. Τα αρχικά Ο και Κ δημιουργούν το γνωστό σε όλους μας ΟΚ. Μια έννοια που αναδεικνύει τη θετικότητά μας στην επιχειρούμενη προσπάθεια για λύση. Λέμε στους ηγέτες “ΟΚ, προχωρήστε! Είμαστε εδώ, στηρίζουμε, ενισχύουμε και ταυτόχρονα ελέγχουμε!”»

Θεωρούν ότι θα κάνουν νόμιμες και γεμάτες χαρές καριέρες, αυτοπαρουσιάζονται ως νέοι (γράφουν κιόλας πως ο μέσος όρος είναι κάτω των 40), αλλά γράφουν λογοτεχνία αντί πολιτικά κείμενα. Βλέπουν, λένε, την Κύπρο σαν μια Ομάδα. Την Κύπρο που κατακρεουργήθηκε από ομάδες ανθρώπων που παίρνουν την αλήθεια μας και μας την κάνουν λιώμα. Ομάδες ανθρώπων που προτιμούν να νομιμοποιήσουν (ή να κάνουν χειρότερη) την υπάρχουσα κατάσταση, παρά να σκεφτούν πώς θα γίνει καλύτερος αυτός ο τόπος. Παρέα με την εποικοδομητική τους ασάφεια, νομίζουν ότι θα λυθούν τόσο σοβαρά ζητήματα με άρθρα όπως το «Πάμε Μουσταφά», το «Η δική μου επέτειος» ή το «Η Κύπρος των παιδιών μου». Τα περισσότερα μιλούν για εμπειρίες από επισκέψεις στα κατεχόμενα, άλλα για το παρελθόν που πρέπει να ξεπεράσουμε (η κατοχή είναι παρελθόν, αυτό θα λένε μεταξύ τους) και άλλα για μελλοντικές σκέψεις. Όλα πάσχουν από μια επικίνδυνη σιωπή για την αλήθεια.

Βέβαια, ο Κορλεόνε είχε μεγαλώσει με κάποιες αξίες. Προτίμησε να σκοτώσει τον σύζυγο της αδερφής του, την οποία χτυπούσε, παρά να τον αφήσει να δουλεύει στην οικογένεια. Η Ομάδα Κύπρος, λογικά, θα του έδινε και προαγωγή. Δεν είμαστε υπέρ της μαφίας, αλίμονο. Απλώς επιλέγουμε να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα κι όχι να γράφουμε κείμενα για τη λύση του Κυπριακού σάμπως και το πρόβλημα είναι η ανεργία κι όχι η κατοχή, η συνεννόηση κι όχι τα εγκλήματα πολέμου, η «αγάπη», η «ελπίδα», η «ειρήνη» κι όχι η τιμωρία των ενόχων της εισβολής. Ας επιλέξουμε: Θα είμαστε ο Μάικλ της αρχής της ταινίας, ένας Σικελός που ήθελε να ζήσει ως Αμερικάνος, ή ο Μάικλ του τέλους, ένας οικογενειάρχης που επέλεξε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει Don’t ask me about my business, παρά να συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του πως είναι κάτι διαφορετικό; Θα επανέλθουμε…

Αλέκος Μιχαηλίδης

Οίκαδε

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s