Η πολιτικοποιημένη απολιτικοποίηση των οπαδών | ΕΝΩΣΙΣ Σεπτεμβρίου

στις

great-dictator-4

Τελευταία, βλέπουμε να αναπτύσσεται μία φιλολογία γύρω από το μεταναστευτικό σε διάφορους οπαδικούς κύκλους, εντελώς ξεκομμένη από τη ρίζα της. Αστειευόμενοι θα λέγαμε έως απολίτικη. Οι  μεν «refugees welcome», οι δε «refugees go home» και «refugees not welcome». Επιφανειακές προσεγγίσεις που δεν οδηγούν σε ουσιαστικές τοποθετήσεις και προέρχονται από ιδεοληψίες καμένων εγκεφάλων. Μπροστά στα τραγικά αυτά αδιέξοδα, οι «φιλάνθρωπες καρδιές» νομίζουν πως ζουν με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Ενώ αυτοί που δαιμονοποιούν την κατάσταση, κάνοντας ρητορική τους κινδύνους που κρύβουν αυτές οι εισροές, συμπεριφέρονται λες και τα τρίχρονα ή τα πεντάχρονα πνιγμένα παιδιά είναι ένοπλοι τζιχαντιστές ή στυγνοί εγκληματίες.

Μάλιστα, είδαμε να ορίζουν και τη λέξη «πρόσφυγας» και να μετρούν ποιος είναι πιο πρόσφυγας και ποιος λιγότερο. Είδαμε να κάνουν συγκρίσεις διαφορετικών καταστάσεων. Να συγκρίνουν τους Σέρβους, που δεν την κοπάνησαν σε εβδομήντα οχτώ μέρες βομβαρδισμού, με τους Σύριους που την κοπανάνε, παραγνωρίζοντας μία μικρή λεπτομέρεια που δεν την επισήμανε κανείς. Ότι η Συρία βομβαρδίζεται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η μόνη και σημαντική ομοιότητα είναι ότι οι θάνατοι, η καταστροφή και η προσφυγοποίηση των λαών και στις δύο χώρες δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από τον δυτικό ιμπεριαλισμό. Γι’ αυτό δεν είπαν λέξη ούτε οι μεν ούτε η δε.

Τώρα, ας πάμε λίγο στα δικά μας. Σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και κυρίως με το ποδόσφαιρο. Βλέπουμε, εδώ και δύο χρόνια, να συζητείται έντονα η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου για χάρη της καλής θέλησης και της δημιουργία καλού κλίματος για λύση του Κυπριακού. Τα απανταχού οργανωμένα σύνολα οπαδών, και κατά κύριο λόγο αυτοί που δήθεν κρατούν πατριωτική στάση, δεν έγραψαν ούτε μία πρόταση διαμαρτυρίας και αγανάκτησης επ’ αυτού. Ασχολούνται αποκλειστικά με την περιβόητη κάρτα οπαδού, λες και είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Φίλτατοι οπαδοί, αν ενοποιηθεί η ΚΟΠ με την ψευδοομοσπονδία των κατεχομένων, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη. Αν δεν το κατανοήσετε άμεσα, θα είστε συνένοχοι σ’ αυτό που καταστρώνουν οι εξουσιαστικές ελίτ με τις δυνάμεις κατοχής.

Κατά καιρούς πιστέψαμε ότι τα παιδιά που βρίσκονται στις κερκίδες και στα τσιμέντα είναι ανήσυχα μυαλά και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας. Μπορούσαν να κατανοήσουν, δηλαδή, τι συμβαίνει γύρω τους και να βρίσκονται συνέχεια μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Ειδικά σ’ αυτόν τον καταραμένο και βασανισμένο τόπο. Τελικά, μας αποδεικνύουν με τον καιρό ότι καλλιεργούν απλώς έναν στείρο οπαδισμό. Έναν οπαδισμό που δεν κατανοεί τις ιδιαιτερότητες του τόπου. Έναν οπαδισμό που μιμείται με εξαιρετική ευκολία τα δυτικά μοντέλα οπαδοποίησης, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να παίζουν ξύλο στα στενά της πόλης. Καμία ουσιαστική παρέμβαση στην πραγματική ζωή και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι, που για μας είναι πολύ σημαντικό. Ζούμε σε έναν τόπο που κατέχεται εδαφικά από την Τουρκία και ελέγχεται οικονομικά από τις ιμπεριαλιστικές-καπιταλιστικές δυνάμεις. Το ερώτημα ή δίλλημα που προκύπτει μέσα από αυτό είναι το εξής: Εθνική επιβίωση ή ιστορική εξαφάνιση; Ο Ελληνισμός της Κύπρου, λοιπόν, απειλείται πλέον με την ιστορική του εξαφάνιση. Η απάντηση σε αυτό είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού, πολύμορφου και πολυδιάστατου μετώπου. Αν δεν αντιληφθούμε τον κίνδυνο και δεν προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτού του μετώπου, η απειλή της ιστορικής μας εξαφάνισης θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Σάββας Σαββίδης

Ανάληψη ευθύνης

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s