Αυτός ο «βορράς» | Φεβρουάριος 2016

στις

San_Luca-Karmeliter_1

Άκουσα τις προάλλες έναν άντρα από το διπλανό τραπέζι να λέει στην κοπέλα που καθόταν μαζί του, «εμείς που καταγόμαστε από τον βορρά…», και συνέχισε λέγοντας ότι είναι από την Αμμόχωστο. Μου φάνηκε παράξενη αυτή η λέξη, τόσο αισθητικά όσο και εννοιολογικά. Βορράς. Τι πάει να πει βορράς; Άραγε τι νοηματοδοτεί; Και γιατί η Αμμόχωστος, η βασίλισσα της Ανατολής μας, να λογίζεται για βορράς;

Η χρήση του συγκεκριμένου όρου, όπως και του αντιθετικού του, στην περίπτωση της Κύπρου δεν είναι απλώς μια γεωγραφική περιγραφή, όπως είναι για παράδειγμα η βόρεια Κρήτη ή ακόμα και η ανατολική Κύπρος. Για να το εξηγήσω καλύτερα. Όταν λέμε Βόρεια Ήπειρος είναι φανερό ότι δεν αναφερόμαστε απλώς σε μια περιοχή, αλλά και σε ένα πολιτικό γεγονός που έλαβε χώρα εκεί και μέσα από ορισμένες διεργασίες οδήγησε στην αυτονομία της περιοχής εντός του αλβανικού κράτους. Αυτή, λοιπόν, την ιδιομορφία προσλαμβάνει και ο όρος «βορράς» για την Κύπρο, διότι το αίτημα των Τούρκων για ξεχωριστό κράτος είναι υπαρκτό εντός ή και εκτός διζωνικής ομοσπονδίας. Άλλωστε και στο όνομα του μορφώματός τους περιλαμβάνεται ο εν λόγω γεωγραφικός προσδιορισμός. Η σύνδεση, λοιπόν, των κατεχομένων με τον βορρά αλλοιώνει το πραγματικό νόημα της υπάρχουσας κατάστασης και έμμεσα δείχνει ότι ένας όρος που δημιουργήθηκε ως απότοκο της τουρκικής κατοχής και πολιτικής στοχοθεσίας πέρασε αβίαστα στον καθημερινό μας λόγο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό που ίσως να μη γίνεται αντιληπτό εκ πρώτης όψεως είναι αρκούντως σημειολογικό. Ο όρος «βορράς» μαζί με τα παράγωγα και τα αντιθετικά του είναι ένα ακόμη οχυρό που δυστυχώς έπεσε στο πεδίο του λόγου και η χρήση του αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη σιωπηρή αποδοχή ή έστω ανοχή της παρούσας κατάστασης, αλλά και την ανυπαρξία συλλογικού πολιτικού και κοινωνικού οράματος.

Ανδρέας Χριστοφή

Εκ βαθέων

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s