Προεκλογικό Ένα | Μάρτιος 2016

στις

91HHs3Kb75L._SL1500_

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Στην Κύπρο, όπου ως γνωστόν το πολίτευμα είναι δημοκρατικό, διαπιστώνουμε αβίαστα ότι στην προεκλογική περίοδο που διερχόμαστε κάθε άλλο παρά δημοκρατικά διεξάγεται και προβάλλεται η προεκλογική εκστρατεία.

Από τις αρχές Μαρτίου προβάλλονται ολημερίς από τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και ακούγονται στους διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς εκπομπές με καλεσμένους υποψήφιους βουλευτές, πολιτικούς και μη. Όμως τα μικρά κόμματα και μάλιστα αυτά που είναι νέα και βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου δεν ακούγονται, είναι χαμένα στο κενό. Σχεδόν μηδενική προβολή, ούτε καν η ελάχιστη, και αν κάποτε υπάρχει μια ελάχιστη προβολή, αυτή γίνεται από συγκεκριμένα κανάλια και σταθμούς που σέβονται τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη έκφραση λόγου.

Όλοι, και πολύ περισσότερο τα ΜΜΕ, μιλούν για σήψη, σκάνδαλα, διαφθορά, ρουσφετοκρατία, για πολιτικούς εδραιωμένους για δύο, τρεις και τέσσερις θητείες στο κοινοβούλιο ή για άλλους που μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα. Τι κάνουν, όμως, για αλλαγή αυτής της σαθρής κατάστασης;

Πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν τα ΜΜΕ δεν προβάλουν επί ίσοις όροις όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδίως τα εκτός κοινοβουλίου και όλους τους υποψήφιους και μάλιστα τους ανεξάρτητους;

Σε ό,τι αφορά τώρα τις περιβόητες δημοσκοπήσεις που γίνονται, ιδιαίτερα αυτές που είναι κατόπιν παραγγελίας των κομμάτων, χωρίς επιφύλαξη υποστηρίζω ότι σκοπό δεν έχουν να καταδείξουν την πρόθεση του εκλογικού σώματος, αλλά να διαμορφώσουν την εκλογική συμπεριφορά του λαού. Καθόλου παράξενο που στο παρελθόν οι δημοσκοπήσεις που δεν ήταν για λογαριασμό των κομμάτων ήταν πολύ κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τυχαία άραγε;

Άλλο ακατανόητο θέμα και μακράν της διαφάνειας είναι όταν παρουσιάζονται από τηλεοράσεως δημοσκοπήσεις και δεν προσκαλούνται για να τις σχολιάσουν μέλη ή εκπρόσωποι κομμάτων που μπαίνουν στο κοινοβούλιο έστω και οριακά και τις θέσεις τους σχολιάζουν ερήμην τους εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, που έχουν κάθε λόγο να μην είναι και τόσο αντικειμενικοί. Το προαναφερθέν το έχουμε δει εσχάτως.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η όλη κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ διακρίνεται από έλλειψη αντικειμενικότητας και οικονομικά συμφέροντα.

Προ ολίγων ημερών είχαμε παραστεί μάρτυρες στο άκρον άωτον του νεποτισμού. Μεγάλο πολιτικό κόμμα ανακοίνωσε τους υποψήφιους βουλευτές του και σε μερικούς, μετά το όνομά τους, προσέθετε τη φράση «γιος του τάδε» ή «κόρη του δείνα». Δηλαδή να υποθέσουμε ότι αυτοί οι υποψήφιοι βουλευτές δεν έχουν κάτι να επιδείξουν, δεν έχουν επάγγελμα και προσπαθούν ν’ αντλήσουν αίγλη από τους γονείς τους συρόμενοι στο άρμα τους;

Τέλος, εάν θέλουμε να είμαστε δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον λαό από τους θεσμούς αλλά και τα ΜΜΕ και αμφότεροι να ενεργούν καθηκόντως, ώστε δίκαια και ισότιμα να φτάνει στον λαό η φωνή του κάθε κόμματος, μικρού ή μεγάλου, και του κάθε υποψηφίου, επώνυμου ή ανώνυμου, πλούσιου ή φτωχού. Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε μια δημοκρατία με κολοβωμένους θεσμούς και ελλείμματα.

Προκειμένου το προαναφερθέν έλλειμμα δημοκρατίας να αποκατασταθεί, οφείλουν τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για θεσμική διευθέτησή του με τη νέα βουλή, αποκλείοντας κομματικές παρεμβάσεις ή εκβιασμούς στον τομέα της πληρωμένης διαφήμισης προς τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των ΜΜΕ.

Άντης Λοΐζου

Από γωνιά στρατηγική

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s