Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις (το δίκιο σου) | Μάιος 2016

στις

-

Έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα και να θέλουμε να κρυφτούμε από τα λογής λογής επαναπροσεγγιστικά, φιλοδιζωνικά, φιλοδικοινοτικά, ομοσπονδιακά δρώμενα, αυτά συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν. Τυχαίο; Δεν είναι μόνο οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι επιφανείς ομιλητές και καλεσμένοι με το ανατριχιαστικό χαμόγελο σιγουριάς που συναντά κανείς σε αυτές. Βρίσκονται παντού. Από τις επίκαιρες προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις φωταγωγημένες αίθουσες μέχρι τις ιδιαίτερα τρέντυ ΜΚΟ της εποχής μας (βλέπε «Σπίτι της Συνεργασίας», «Κίνηση για Ομοσπονδιακή Κύπρο», «Ομάδα Κύπρος» κ.ά.) και τη δράση τους.

Και ενώ έχουμε αποφασίσει να ξεκουραστούμε και να κάτσουμε σπιτάκι μας, τσουπ, το «Cypriot Puzzle» μας διαταράζει την ηρεμία. Αιτία, τα βίντεο μικρού μήκους που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο από την εν λόγω ΜΚΟ. Η σειρά τιτλοφορείται «People of Cyprus» ή «Οι άνθρωποι της Κύπρου» και στόχο έχει να λάβει ο θεατής μια γενική εικόνα του πληθυσμού του νησιού, μέσα από τέσσερα βιντεάκια κινουμένων σχεδίων, συνολικής διάρκειας δέκα περίπου λεπτών: 1. «Επισκόπηση», 2. «Οι κοινότητες», 3. «Οι μειονότητες» (ορθή η σκέψη σου, οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν και ούτε αποτέλεσαν ποτέ μειονότητα), 4. «Οι μη υπήκοοι». Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι το υπ’ αριθμόν 2 βιντεάκι το παρακολουθήσαμε με σαφώς περισσότερο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα. Τι μάθαμε;

Κατ’ αρχάς, ότι εισβολή στο νησί έγινε μόνο το 1571 και ήταν οθωμανική και όχι τουρκική (βλέπε βιντεάκι αρ. 3 και μη σχολιάζεις, δεν υπάρχει τίποτα να πεις. Σε έχουν αποστομώσει, το καταλαβαίνω, το νιώθω). Κατά δεύτερον, ότι οι άνθρωποι είναι τόσο σημαντικοί, που οι «δύο μεγάλες κοινότητες» της Κύπρου (η μεν ε/κ 56.3%, η δε τ/κ 16.3%) αξίζουν μόλις 1.57 λεπτά στοχευμένης προπαγάνδας. Τόσο μόνο χρειάστηκε ώστε να συμπτυχθεί η νεώτερη ιστορία των σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να φτάσουμε στα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον: «Η συντριπτική πλειοψηφία ατόμων που κατέχουν υπηκοότητα από μία εκ των δύο πολιτικών διοικήσεων μπορούν να χωριστούν σε δύο κοινότητες: τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους». Ως εκ τούτου, στο βιντεάκι οι Τουρκοκύπριοι απεικονίζονται με κόκκινο και οι Ελληνοκύπριοι με κίτρινο, πάντα βάσει των χρωμάτων της σημαίας των «κρατών» τους. – Συγγνώμη, μα εξηάσετε ότι εψηφίσαμεν ΝΑΙ στην ΔΔΟ με το Σχέδιον ΑΝΑΝ το 2004;

Δεύτερον: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι απόγονοι των Οθωμανών από τον 16ο αιώνα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ δυσκολότερο να αναγνωριστεί από πού προέρχονται, αφού είναι πιθανόν να είναι απόγονοι πολυάριθμων κατακτητών και εποίκων του νησιού». – Το γεγονός ότι η παρουσία ελληνικών φυλών στο νησί χρονολογείται από την κάθοδο των Μυκηναίων (15ος αιώνας π.Χ.) και έκτοτε το μόνο χαρακτηριστικό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους Ελλαδίτες είναι η διάλεκτος προφανώς και δεν χρήζει καμίας απολύτως αναφοράς. Ούτως ή άλλως, στην «ομογενή κοινωνία με τις πολλές μειονότητες» (βιντεάκι αρ. 4) όπου ζούμε είμαστε όλοι πρωτίστως Κύπριοι.

Τρίτον: «Λόγω των συνεχόμενων εντάσεων στο νησί, οι δύο κοινότητες έχουν διαχωριστεί γεωγραφικά από το 1974». – Ας μας επιτραπεί να ολοκληρώσουμε την ημιτελή αυτή αναφορά: Ο γεωγραφικός διαχωρισμός της Κύπρου επήλθε μετά από συνοπτικές, ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδικασίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες και χωρίς καμία απολύτως εξωτερική επέμβαση (τι σημαίνει «εισβολή»;). Είναι επίσης αυτονόητο ότι στο επεξηγηματικό αυτό βίντεο παρατίθεται και η σημαία του ψευδοκράτους, ως το εθνικό σύμβολο του «κράτους» που διατηρείται στον Βορρά (ή στη μισή σκλαβωμένη μας πατρίδα, ποιο είναι πολίτικαλλυ κορέκτ, ρε παιδιά;), προς αποφυγή παρεξηγήσεων (με τον Ακιντζί, τον Ερντογάν, τον Κασουλίδη, το ΑΚΕΛ, την «Ομάδα Κύπρος» κ.ά.) πάντα.

Μαρία η πελλή

Που μιτσήν τζιαι που πελλόν…

Υ.Γ.: Βιντεάκι αρ. 4: «Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υπάρχει σταθερή εισροή Τούρκων». – Επισήμανση προς ηθελημένα ημιμαθείς: Ονομάζονται έποικοι. Κύπρος-Τουρκία-Ένωσις.

Υ.Γ. 2: Στις περιγραφές των βίντεο με τα οποία ασχολούμαστε ξεκαθαρίζεται ότι ως «People of Cyprus» προσδιορίζονται οι άνθρωποι που ζουν στο νησί για πάνω από δύο χρόνια. Φασίστες!

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s