ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ | Ιούνιος 2016

στις

ÐÕÑÊÁÃÉÁ ÐÔÇÔÉÊÁ ÌÅÓÁ

Όμορφη είναι αυτή η στιγμή, να το ξαναπώ,
όμορφη, να σας μιλήσω.
Βλέπω πυρκαγιές
πάνω από λιμάνια, πάνω από σταθμούς
κι είμαι μαζί σας.
Όταν ο κόσμος μας θα καίγεται,
όταν τα γεφύρια πίσω μας θα κόβονται,
εγώ θα είμαι εκεί να σας θυμίζω
τις μέρες τις παλιές.

Τώρα που κάηκε ο κόσμος μας, τώρα που κόπηκαν τα γεφύρια πίσω μας, είναι καιρός να καταθέσουμε κι εμείς, εκτός από την ψυχή μας, δυο τρία σχόλια. Διότι την ώρα που καιγόταν ανεξέλεγκτα η Σολιά μας, άλλοι έψαχναν τον 12χρονο για να τον λιντσάρουν και άλλοι ασχολούνταν αποκλειστικά με τους Τούρκους ή τους Τουρκοκύπριους και τη σχέση τους με τη φωτιά. Κάποιοι άλλοι, με τα κοστούμια και τα μαύρα τους γυαλιά, απαιτούσαν τα εύσημα, μετά τον θάνατο των δύο πυροσβεστών.

Πρώτον, οι λαλίστατοι απόγονοι του Ιωσήφ Γκέμπελς, αφού έσκισαν τα ιμάτιά τους για την άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να δεχτεί τη «βοήθεια» του Μουσταφά Ακιντζί (με τους όρους του ψευδοκράτους), έχασαν τα λόγια τους όταν η Άγκυρα δεν αποδέχτηκε να συμμετάσχει στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, όταν η Τουρκία μετέτρεψε ένα ανθρωπιστικό και οικολογικό ζήτημα σε ζήτημα εθνικής στρατηγικής και εδραίωσης κυριαρχίας, χωρίς ίχνος ενδοιασμού.

Δεύτερον, αφού έγινε αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε τις συνομιλίες με τον ημέτερο Ακιντζί. Δεν σχολίασε καν την προκλητικότητα της Άγκυρας ούτε όταν έσβησε η πυρκαγιά, το άφησε να περάσει στο ντούκου. Τρανός Πρόεδρος αναγνωρισμένου κράτους, έχασε κι αυτός τα λόγια του. Ίσως να καταλάβαινε, αν άκουγε τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφίδου, που κατάφερε να συνοψίσει το δράμα του τόπου σε μία μόνο πρόταση: «Κύριε Υπουργέ, η μισή μας πατρίδα είναι κατεχόμενη και η άλλη μισή καίγεται».

Τρίτον, για να προχωρούμε στα καθημερινά, η κυβέρνηση όφειλε να παραιτηθεί σύσσωμη. Προφανώς δεν είναι ένα νέο Μαρί, αλλά εξ αιτίας της ανικανότητας των κυβερνώντων, χάθηκαν δύο άνθρωποι, κάηκαν τόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, κόπηκε η ανάσα των κατοίκων της περιοχής. Εξαιτίας των αποκοπών, εφτά λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, ένα διπλοκάμπινο της πυροσβεστικής έφτασε στο σημείο και αυτό επανδρώθηκε εντελώς τυχαία. Εξ αιτίας της εξυπνάδας των κυβερνώντων, υπάρχουν 67 κενές θέσεις στο Τμήμα Δασών, ενώ μόνο 77 δασοπυροσβέστες είναι μόνιμοι. Άρα, με λίγη λογική, οι ελάχιστες δασικές μας εκτάσεις είναι έρμαια της θατσερικής πολιτικής του Χάρη Γεωργιάδη (ή του Βάσου Σιαρλή, αν θέλετε).

Τέταρτον, οι Υπουργοί (ή τα πιτ μπουλ) του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Σωκράτης Χάσικος και ο Ιωνάς Νικολάου, έπρεπε να αντιμετωπίζουν τις κριτικές με περισσότερη ψυχραμία. Αφού δεν παραιτήθηκαν, όπως όφειλαν, έπρεπε να ηρεμήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παρά να θυμώνουν σε δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας την ήττα τους και την τακτική του «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Ως εκ τούτου, όπως φαίνεται και στον τίτλο του κειμένου, η πυρκαγιά είναι ένα τεράστιο ζήτημα ευθυνών, προσωπικών, θεσμικών και πολιτικών. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να καταθέσει ήδη την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της και να μη χαριεντίζεται πάνω στην καμένη γη, υποσχόμενη αναδασώσεις και αναγεννήσεις που ξέρει ότι θα είναι πρόσκαιρες. Δεν είναι υπερβολή, γι’ αυτά παραιτούνται οι κυβερνήσεις, και τούτο έπρεπε να γίνει κατανοητό πρώτα από την κοινωνία, της οποίας η θέση είναι στον δρόμο και στην αναταραχή. Αλλά, προτού να κατεβούμε στον δρόμο και να βάλουμε φωτιές εκεί που χρειάζονται, πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Οι παλιοί μας (;) φίλοι για πάντα φύγαν, έγιναν ένα με τις στάχες της Σολιάς μας, απέναντι από την ελεύθερη Τεμπριά μας, τον Καραβά του νότου…

Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει
τη δική σου μελαγχολία
κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις
με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.

Αλέκος Μιχαηλίδης

Ανάσταση Τώρα

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s