ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ | Σεπτέμβριος 2016

στις

b000625p

Η ασφάλεια είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στον άνθρωπο και κάθε κράτος έχει υποχρέωση να τη διασφαλίζει στον λαό του.

Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διερωτώμαι πώς η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το νέο κράτος, θα διασφαλίσει το αγαθό της ασφάλειας στον λαό του.

Οι λόγοι που με κάνουν να διερωτώμαι είναι οι ακόλουθοι:

  1. Το νέο κράτος δεν θα έχει ένοπλες δυνάμεις, αλλά μόνο χωροφυλακή και ακτοφυλακή. Ως γνωστόν, η χωροφυλακή και η ακτοφυλακή είναι σώματα ασφαλείας και όχι ένοπλες δυνάμεις, στερούνται δε πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, βασικών στοιχείων για την άμυνα και την ασφάλεια ενός νησιώτικου κράτους.
  2. Δεδομένου του προαναφερθέντος, η συμμετοχή του νέου κράτους στην ΚΕΠΠΑ της ΕΕ θα είναι ελλιπής (κουτσουρεμένη) και δεν θα εμπίπτει στις πρόνοιες του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
  3. Στο νέο κράτος, που θα είναι αποστρατικοποιημένο εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, δηλαδή θα ανεχτούμε, ομοίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία χώρα μη μέλος της ΕΕ να διαθέτει στρατιωτικές βάσεις σε χώρα μέλος της. Ας αποτελέσει για την κυβέρνησή μας παράδειγμα η Ισπανία, με τη θέση της για το Γιβραλτάρ.
  4. Εάν και εφ’ όσον ευρεθεί λύση στο Κυπριακό, ποιο κράτος θα καλύπτει τα κενά ασφαλείας που θα δημιουργηθούν;
  5. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες χώρες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των άλλων ασύμμετρων απειλών, έχουν εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις τους, κυρίως λόγω ανεπάρκειας των δυνάμεων ασφαλείας τους (αστυνομία), εκπαίδευσης του προσωπικού και εξοπλισμού. Τι θα κάνει το κράτος που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποιος θα καλύψει αυτά τα κενά.
  6. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, κάτι που η Τουρκία επιθυμεί να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου (για το σχέδιο Ανάν ήταν 10 χρόνια). Άποψή μου είναι ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων πρέπει να προηγηθεί της εφαρμογής της λύσης.

Επίσης εκκρεμούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και δεν αποκλείεται ο Ελληνισμός της Κύπρου να καταστεί όμηρος της Τουρκίας και η Ελλάδα να εκβιάζεται εξ αιτίας αυτού.

Είναι σαφέστατο ότι η Τουρκία θέλει την Κύπρο ελεγχόμενη από αυτήν και να μετέχει σε όσο το δυνατόν λιγότερους διεθνείς οργανισμούς. Λογικά, η Τουρκία, αν δεν είχε απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου με ή χωρίς εκβιασμό, λογικά θα υποστήριζε την ένταξή της σε όσους οργανισμούς είναι μέλος η ίδια και η Ελλάδα (Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ΝΑΤΟ κ.ά.) Αυτό είναι ύποπτο.

Το νέο κράτος θα είναι πλήρως κηδεμονευόμενο από την Τουρκία και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει ποτέ να έχει δική του εξωτερική πολιτική, να πάρει μια απόφαση αντίθετη από τις τουρκικές θέσεις, ακόμη και εάν μας βοηθήσει η θεά τύχη στον κλήρο των δικαστών που κατά τον μέγα διαπραγματευτή Μαυρογιάννη «είναι αρχαιοελληνικό στοιχείο, απόλυτα μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια». Μεγάλη παραπλάνηση, αφού δεν μας λέει ξεκάθαρα ότι αυτή η κλήρωση καταστρατηγεί πλήρως τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων. Παραποιώντας την αλήθεια, ο κύριος Μαυρογιάννης ασεβεί και προσπαθεί να παραπλανήσει τον λαό. Ντροπή, μεγάλη ντροπή.

Οι προτάσεις ασφαλείας της πλευράς μας στις συνομιλίες εδραιώνουν την Τουρκία στην Κύπρο και της δίνουν έμμεσα ρόλο ρυθμιστικό στα θέματα λειτουργίας και ασφάλειας του κράτους. Είναι καταστροφικές διότι νομιμοποιούν και δικαιολογούν την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό διαχρονικά.

Άντης Λοΐζου

Από γωνιά στρατηγική

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s