Ψήστε σουβλάκια, γιατί τη λύση την έχετε κάψει | Σεπτέμβριος 2016

στις

baltimore-riots

Τυπικά, κάθε πρωί, θα σηκωθώ, θα φτιάξω καφέ και θα ξεκινήσω να διαβάζω τα νέα. Παρά το γεγονός πως η εν λόγω συνήθεια μου έχει χαλάσει τη μέρα ουκ ολίγες φορές, εγώ συνεχίζω απτόητος. Λογικά, ο άνθρωπος συνηθίζει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, παρά το γεγονός πως είναι καταστροφικές για τον ίδιο, και πλέον του γίνονται απαραίτητες. Όπως είναι φυσικό, όλα τα ΜΜΕ (και πολύ καλά κάνουν) δίνουν κυρίως έμφαση στις εντατικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, το τρίγωνο Μιρτής-Χριστόφιας-Ομόνοια και τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας. Το τρίτο οφείλω να ομολογήσω πως με γεμίζει περιέργεια, το δεύτερο μου φτιάχνει τη διάθεση (και ακόμα έχουμε δει τα πρώτα επεισόδια του πρώτου κύκλου) και το πρώτο με κάνει να φτύσω τον καφέ μου και να ξαναδιαβάσω την είδηση.

Εν έτει 2016 και ενώ βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για το καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων, την ίδια στιγμή συζητούνται τόσο τραγελαφικά θέματα που σε γεμίζουν ερωτηματικά. Τελικά προσπαθούν να λύσουν το Κυπριακό ή να το κλείσουν μια για πάντα; Ένα τέτοιο είναι η χρήση κλήρωσης στην περίπτωση ισοψηφίας! Με λίγα λόγια, η τύχη μας να παίζεται κορώνα γράμματα και ένας ολόκληρος λαός να αναμένει το αποτέλεσμα. Εναλλακτικές θα μπορούσαν να είναι το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί ή, ακόμη καλύτερα, ένα μπρα-ντε-φερ. Είμαι πεπεισμένος πως ο διευρυμένος διάλογος με τα δημοτικά σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ανακαλυφθούν και άλλες μέθοδοι, πιο αξιόπιστες και ευφάνταστες από το νόμισμα! Αναλογιστείτε, όμως, την περίπτωση που στην πρώτη κλήρωση χάνει ο εκπρόσωπος των Τ/κ και πρέπει να οδηγηθεί εκτός αίθουσας. Δεν ξέρω πόση ώρα χρειάζονται τα F-16 να φθάσουν από την Τουρκία μέχρι τη Λευκωσία για να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, όμως είμαι πεπεισμένος πως μέχρι το απόγευμα της ίδια μέρας θα έχουν αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Ένα επίσης εξαιρετικό θέμα συζήτησης είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τη μια, οι τουρκικές εγγυήσεις δεν συζητούνται από την προοδευτική πλευρά του Ακιντζί, ενώ εμείς προτείνουμε τη χρήση αστυνομικής δύναμης που θα εγγυάται την ομαλή λειτουργία του κράτους και θα το προστατεύει από τυχόν αναταραχές, μετά από εντολές που θα παίρνει από τη συνεννόηση Τουρκίας και Ελλάδας. Την επόμενη φορά ας προτείνουν κάτι πιο δυσλειτουργικό και χωρίς καμία προοπτική εφαρμογής αλλά και λειτουργικότητας. Και όλα αυτά ενώ, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Άγκυρα, διαμηνύεται πως η επιστροφή εδαφών «παίζεται», οι τουρκικές εγγυήσεις δεν διαπραγματεύονται, ενώ η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και η παραμονή ενός μεγάλου αριθμού εποίκων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και όλα αυτά την ώρα που η λύση ψήνεται.

Δυστυχώς, είτε λόγω αφέλειας είτε λόγω λανθασμένης ανάγνωσης των γεγονότων είτε λόγω υπέρμετρου πόθου, έχουμε οδηγήσει τους εαυτούς μας σε τέτοιο τέλμα που η επιστροφή στα λογικά πλαίσια φαντάζει αδύνατη. Αντί να αφιερώνετε χρόνο στο να κατηγορείτε όσους διαφωνούν μαζί σας ως «λυσοφοβικούς», «φασίστες» και άλλα πολλά, δώστε έμφαση στο να σώσετε ό,τι σώζεται. Γιατί αν έρθει ένα καινούργιο σχέδιο Ανάν και απορριφθεί, η ευθύνη θα είναι όλη δική σας, ενώ την ίδια στιγμή θα έχετε παγιδεύσει έναν ολόκληρο λαό εξαιτίας προσωπικών και ετσιθελικών απόψεων. Ψήστε καλύτερα σουβλάκια, λοιπόν, γιατί τη λύση την έχετε κάψει.

Γιώργος Λαγάκος

Ομερτά

Advertisements

Σχολιαστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s